Bob Wensink

Eigenaar van Bobsloepen
Dag Bob Wensink, Bedankt voor dit interview. De meeste gezinnen kopen een auto van hun spaargeld. Jij bent een bedrijf gestart.

“Mijn vrouw heeft me veel vertrouwen gegeven. En ik ben nu eenmaal heel avontuurlijk ingesteld. Dus waarom niet? Ik heb altijd hard gewerkt voor verschillende bedrijven, maar de bootjes bleven kriebelen. Dus op een gegeven moment was het moment er. Ik kon meehelpen met het refitten van een reddingsloep. Was een fantastische klus, van daar uit zijn we steeds verder gegaan.”

Wat heb voor projecten heb je dan gedaan?

“Haha, heb je een paar uur? We hebben echt wel veel (te) gekke projecten gedaan. Soms doen we onderdelen. Dat kan gaan van een enorme zeesleper voorzien van gietvloeren, tot houtsnijwerk op jacht. Maar het meeste voldoening halen we uit de “totaal projecten”. Dat zijn dus complete refits van schepen, of iets echt vanaf de grond opbouwen. Dat laatste doen we nu natuurlijk met al onze Bobsloep modellen. Ik krijg er echt een kick van als we de klantwensen uiteindelijk ook echt gerealiseerd hebben. Dat is gewoon gaaf! Laatst wilde een klant de boot vanaf een Ipad kunnen besturen. Hij wilde zijn schip vanuit de havenplek naar zijn privé eiland kunnen varen, zonder er zelf op te zitten. Het is heel wat uitdokteren. maar het kan!”

Je bent op een gegeven moment af gestapt van kunststof naar aluminium, waarom?

“Nou, an sich hebben we alle kennis rondom kunststofbouw nog in huis hoor. Dus als een klant daar een schip van wenst dan kan dat zeker. Maar aluminium heeft toch wel enorm veel voordelen. Het is echt sterk maar enorm licht van gewicht. Dat biedt voordelen bij bijvoorbeeld de kracht van de motor. Het is duurzaam en vergt weinig onderhoud. Helemaal als je het schip kaal houdt, hoef je niets te schilderen. Het roest immers niet. En als laatste is het materiaal zeer flexibel bij  in- en uitbouw. Kortom als je eens een ander bankje erin wil, kan dat altijd. Vind het zelf ook een heel stoer uiterlijk hebben.

Wat voor boot vaar je zelf?

“Ik ben zo intensief met boten bezig en veel te vaak ook op zaterdag. Maar ik vaar wel erg graag. We hebben wel een verhuurschip. Die pak ik wel vaak voor een rondje. Ik heb ooit ergens gehoord: ‘Als je een schip wil bouwen, moet je werklui niet opdragen hout te verzamelen, je moet niet het werk verdelen en orders geven. Leer in plaats daarvan mensen eerst te verlangen naar de eindeloze zee.’  Ik verlang absoluut naar het water. Ik geniet ook volop als ik vaar. Wat dat betreft zit het wel goed.”

Ben je een tevreden botenbouwer?

“Absoluut, we hebben een fantastische werf. We hebben een team gecreëerd dat zeer soepel samenwerkt. We zitten op een prachtige waterplek in Nederland. Je kunt zo naar het IJsselmeer, het zwarte water is prachtig. Schitterend. Maar het meest tevreden ben ik over de Bobsloepen familie. Wat moeilijk te realiseren is als je zo’n sloep ziet. Is dat er iemand iedere centimeter van dat schip heeft gebouwd. Kilometers lasnaden heb ik dan in zo’n schip gestopt. Ik heb me in hoeken gewurmd en in bochten gewrongen, ik ken dat schip van binnen en van buiten. Kortom al die schepen zijn een beetje familie van me. En ik ben trots en tevreden op allemaal. ”